Vad kostar en bröllopsfotograf?
och vad är det egentligen du betalar för?
Många undrar varför en bröllopsfotograf behöver kosta mellan 20.000 kr–30.000 kr (eller långt mycket mer än så). Borde inte 10.000 räcka? Det är ju 1.000 kr per timme om fotografen är på plats i 10 timmar. Well, här är en liten redogörelse för vad det egentligen är ni betalar för. Jag räknar med ett exempel på en nio timmars fotografering. Först listar jag de olika punkter som för de allra flesta fotografer ingår i ett typiskt fotoprispaket och sedan sammanfattar jag och gör en uträkning. Hoppas att det kan vara till nytta!
De typiska ingredienserna i ett prispaket för bröllopsfotografering:
- Konsultation och planering. Ni behöver ju stämma av och lära känna varandra en smula. Fotografen behöver förstå era önskemål och förväntningar på honom/henne och ni måste gå igenom er planering. Tidsåtgång ungefär 1 timme.
- Bröllopsdagen. Fotografens närvaro enligt överenskommelse. För det här exemplets skull säger vi, som nämnt ovan, 9 timmar.
- Redigering. Ju mer erfaren en fotograf är desto mer effektiv bör hens redigering vara. Redigeringstiden för den mer erfarna fotografen bör alltså vara kortare än för den mindre erfarna fotografen, men det är inte säkert att det påverkar priset så att det blir lägre för den mer erfarna, eftersom hen troligtvis har lättare att få jobb och därmed kan ta mer betalt. Uppskattningen av tidsåtgången här, för exemplets skull, baserar jag på min egen erfarenhet. Som fotograf sedan drygt tio år och som mycket erfaren redigerare (med många års erfarenhet av bildarbete av olika slag) är jag snabb utan att behöva slarva. Jag kan lägga extra tid på bilder som behöver det eftersom jag redigerar de flesta bilderna snabbt. Jag vet att för mig tar redigeringen ungefär samma antal timmar som jag är på plats under bröllopsdagen. Jag skulle kunna redigera ännu snabbare än så, men då hade jag fått leverera en del av bilderna lite halvdant fixade och det vill jag absolut inte. Jag vill kunna stå för varenda bild jag levererar. Så, för mig blir alltså antalet timmar redigering för ett 9-timmarsuppdrag ungefär 9.
- Leverans. Leveransen bör inte ta alltför mycket tid i anspråk tycker jag. Det är förstås upp till varje enskild fotograf att ta betalt för vilka timmar hen vill, men personligen tar jag inget betalt för den lilla extra tid jag lägger på att packa filer och mejla etc. För exemplets skull lägger jag ändå på en halvtimme här, för att jag tror att det är lite närmare vad genomsnittsfotografen gör. Så: 30 min.
Sammanfattning
Okej, ungefär så ser det ut för de allra flesta bröllopsfotografer. Det kan tillkomma avgifter för t.ex. resa, övernattning, kanske mat och kostnader för tilläggstjänster som utskrifter, men det är innehållet i ett det här, ganska typiska, prispaketet som blir tydligast att använda om man vill jämföra olika fotografer. Det är inte lätt att avgöra vilken fotograf som är rätt för just dig – du måste känna att bilderna är av rätt kvalitet och den stil du vill ha samtidigt som priset ska fungera för din budget, men syftet med det här inlägget är att förklara vad du som kund betalar för.
Så, hur räknar vi ihop totalkostnaden? Ett rimligt rättesnöre tycker jag är det av SFF (Sveriges Fotografers Förbund) rekommenderade timarvodet för fotografer, nämligen i skrivande stund (maj 2023) c:a 1.200 kr/h. Antalet timmar i exemplet ovan var:
- För konsultation och planering: 1 timme
- För bröllopsdagen: 9 timmar
- För redigering: 9 timmar
- För leverans: 0,5 timmar
Alltså totalt 19,5 timmar. Och 19,5 x 1.200 kr = 23.400 kr. För att prissätta korrekt måste sedan respektive fotograf sätta den här summan i förhållande dels till sin egen erfarenhet och kompetens, dels till konkurrensen och marknadsläget i det område hen erbjuder sina tjänster. De flesta bröllopsfotografer tar nog betalt lite i underkant i jämförelse med den här beräkningen, men det finns så klart även de som tar det dubbla och mer än så.
Det viktigaste att fundera på för kunden, tycker i alla fall jag, är att man känner sig säker på fotografens stil. Att ni gillar bilderna helt enkelt, det behöver inte vara svårare än så. Allt det andra hänger liksom ihop med bilderna – har fotografen en massa bra bilder så betyder det troligen att hen brukar lyckas med att få sina modeller att slappna av och ha kul, som är kreativ och noggrann på plats, samt en kompetent redigerare. Sen är det i och för sig kanske inte någon dum idé att åtminstone ta ett litet möte, på FaceTime eller liknande, innan man bestämmer sig säkert, så att man får en liten känsla för personen.